fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Женските котки имат ли менструален цикъл?

Женските котки имат менструални цикли точно като кучетата и хората. Тези цикли обаче са малко по-различни при котките. Като за начало, периодите на женската котка се наричат цикли на еструс вместо менструални цикли и те се случват, когато скъпоценната ви топка е разгонена.

По време на своя цикъл на еструс, вашият пухкав приятел ще привлече много мъже. Ще станете свидетели на някои значителни поведенчески промени в цялостните маниери на вашето коте.

Какво представлява цикълът на еструса?

Еструсният цикъл на женската котка е периодът от време, когато те са възприемчиви към партньор и могат да забременеят. Първият цикъл на еструса на котката може да настъпи по всяко време между 4 и 12 месеца, но средната възраст е шест месеца. Този период може да продължи средно 7 дни, но може да бъде до 21 дни. Обикновено има период от около 14 до 21 дни между циклите на топлина. Котките са „полиестрови“, което означава, че ще продължат да имат топлинни цикли през всичките си плодородни години.

Менструират ли котките или кървят по време на цикъла на еструса?

За разлика от човешките жени или женските кучета, необичайно е женската котка да кърви по време на цикъла си на еструс. Някои котки могат да развият лек мукоиден секрет от вулвата, който е бял и жилав. Но кървенето е различна история. Ако видите кръв и не сте сигурни за причината, свържете се с вашия ветеринар.

Как цикълът на еструс ще повлияе на котката ми?

Котките ще станат изключително взискателни и привързани, когато са разгонени. Вашата котка може да търка главата и врата си в предмети като вашите крака, мебели, врати или други домашни любимци в домакинството. Може да ги видите да се търкалят по пода или меки повърхности като дивана. Някои женски може да имат намален апетит, докато преминават през своя цикъл на еструс, докато при други може да не забележите промяна.

Разгонените женски котки може дори да станат нетърпеливи до степен, в която да станат разрушителни. Нетърпеливите котки ще станат по-гласовити, когато са разгонени и постоянно ще мяукат и пъшкат. Това поведение може да стане доста дразнещо за повечето собственици, особено ако вашето коте е ориенталска късокосместа котка, която е изключително гласовита котка.
Наред с нетърпението си, много женски котки ще се опитат да си проправят път на открито или да се промъкнат, когато собствениците не им обръщат внимание. По време на цикъла на еструса женските могат да станат отчаяни да намерят ухажор.

Котките също могат да започнат да уринират неуместно и да маркират цялата ви къща, освобождавайки хормони и феромони. Тези поведения са предизвикани от необходимостта да сигнализират на мъжките котки на разстояние до една миля, че е разгонена.

Какво да правя, когато котката ми е разгонена?

Имате две възможности – да позволите на котката да се чифтосва с мъжка котка или да я държите далеч от мъжките, като й попречите да забременее.
По време на цикъла на разгонване женските котки могат да се чифтосват многократно. Женските могат да се размножават във всеки един момент по време на цикъла на еструса, независимо колко отдавна е започнал. Като такова котило от новородени котенца може да бъде заченато с повече от един баща. Котките също могат да забременеят отново, докато все още кърмят сегашното си котило от котенца. Ако не искате котката ви да има друго котило, е наложително да ги държите на закрито и далеч от непокътнати мъжки.
Ако решите да държите мъжките настрана и да не позволите на вашето коте да се чифтосва, тя ще се разгони, когато настъпи овулация. Котките са индуцирани овулатори. което означава, че те трябва да бъдат физически стимулирани, за да предизвикат освобождаването на яйцеклетки от яйчниците. Това може да се случи от няколко дни до седмица след началото на цикъла на еструса. Овулацията може да бъде предизвикана и чрез чифтосване на котето няколко пъти в рамките на 24 часа.

В крайна сметка се опитайте да се съсредоточите върху ежедневието си, дори котката ви да ви подлудява с исканията си за допълнително внимание. Няма нужда да променяте диетата й, но ще трябва да я държите строго на закрито, за да бъдете в безопасност от котки.

Как да предотвратим менструация при котките?

Разбира се, най-добрият ви вариант, ако не сте развъдник, е да подложите котката си на хирургична стерилизация. Вашата котка ще бъде под обща анестезия по време на процедурата за стерилизация и вашият ветеринарен лекар ще отстрани яйчниците и матката. Можете да стерилизирате котката си по всяко време, независимо от възрастта.

Една последна бележка… Някои родители на домашни любимци твърдят, че ако позволите на вашата котка да има котенца поне веднъж преди стерилизация, това ще я направи по-мила и социална. Но това не е вярно. Раждането или нераждането на котенца преди стерилизация не влияе на поведението на котката.  

Благодарим ви за вниманието, очаквайте нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Разгледайте и другите ни блог статии тук.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина