fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Може би вече сте се запитали: „Наистина ли е необходимо да обезпаразитявам домашните си любимци, ако те стоят предимно вкъщи?“. Краткият отговор е „Да“.

 

 

 

 

 

Както вътрешно така и външно, това е част от отговорността ви за тяхната безопасност и здраве при вълнуващия ви съвместен живот. В същото време, това е пряко свързано и с вас и вашето благосъстояние и здраве. За да бъде вашият космат приятел във върхова форма, трябва да сте сигурни, че обезпаразитяването е част от регулярните му здравни прегледи и процедури. Независимо дали притежавате куче или котка, изключително важно е да елиминирате паразитите, живеещи външно и вътрешно в животното. Това не само ще запази вашия домашен любимец здрав, но и щастлив. Обезпаразитяването на домашни любимци обикновено не се прави достатъчно често, вероятно защото никой собственик на домашни любимци не обича да мисли за кучето или котката си, като същество, което има вероятност да има някакъв вид червеи. Реалността обаче е, че колкото и да глезите домашния си любимец, шансовете му да носи паразити са много вероятни.

Домашните любимци могат да приютят няколко вида червеи, някои от които смъртоносни. Редовното обезпаразитяване е толкова важно, колкото годишните ваксинации и доброто хранене.

Ветеринарните лекари са тези, които могат да ви помогнат да предотвратите, точно да диагностицирате и безопасно да лекувате паразитните заболявания, които засягат както вашата безопасност, така и тази на вашето семейство.

Какво са зоонозите?

Какво представляват зоонозите? | Puls.bg

Зоонози или зоонозни заболявания, са тези заболявания, които могат да бъдат пренесени директно или индиректно от животните на хората.

Какво са векторно-предавани трансмисивни инфекции?

Векторно пренасяните заболявания са тези, които се предават от бълхи и кърлежи, освен другите паразити, които засягат кучето и котката. Те могат да засегнат и хората. Кърлежите могат да пренасят голямо разнообразие от „векторно-трансмисивни” заболявания, включително ерлихиоза, Лаймска болест, туларемия и други.

Кърлежи | Видове и болести | Саниста VIP

Паразити, които могат да засегнат вашия любимец:

 • Кокцидии
 • Гиардия
 • Крастни кърлежи
 • Кърлежи
 • Кърлежи, причинители на ушна краста
 • Дирофилария
 • Кръгли червеи (Глисти)
 • Токсоплазмоза
 • Бълхи
 • Плоски червеи (Тении)
 • Анкилостоми
 • Трихуриди

Спектърът на действие на препаратите за външно обезпаразитяване е различен. Това са пудри, противопаразитни каишки, ампули за обезпаразитяване, препарати за изкъпване и най-модерните – таблетки. Последните са и най-широко спектърни и се използват и за външно, и вътрешно обезпаразитяване, но не трябва да забравяте, че е необходима консултация с ветеринар, преди да предприемете следваща стъпка.

Препарат за външно обезпаразитяване се прилага задължително преди първото излизане на домашния любимец във външна среда – най-рано след поставяне на последната ваксина.

На пазара се предлагат и редица продукти на натурална основа, в които не се използват медицински средства и активни химически съставки, а се ползват средства от природата, като различни етерични масла и екстракти от растения, които имат репелентно действие, но използвани правилно и навреме могат да ви спестят редица усложнения в това число и алергии, предизвикани от масовите противопаразитни химични препарати.

Първото вътрешно обезпаразитяване на домашния любимец трябва да бъде направено на 1-месечна възраст на животинчето. Ако то има вътрешни паразити, се правят 3-4 обезпаразитявания в рамките на два месеца.

При малките животинчета трябва да се използват препарати, съобразени с тяхната възраст, което е от ключова важност. Не трябва да се предозира с препарата. Целесъобразността на препаратите е и породно обусловена. Някои препарати не са подходящи за всички породи кучета.

Червеи, които могат да заразят вашия домашен любимец:

Тези червеи или паразити включват паразитна тения, кръглия червей, анкилостомата, камшика и сърдечния червей. Единствените две често срещани с невъоръжено око в изпражненията, са кръгли червеи и тении. Някои яйца на червеи или ларви могат да бъдат в латентно състояние в тялото на домашния любимец и да се активират само по време на стрес или в случай на „посещение“ от кръгли червеи и анкилостоми до по-късните етапи на бременността, когато те се активират и заразяват скоро родените кученца и котенца.

Признаци и симптоми на заразяване с червеи при кучета

Как се чувства Вашето кученце след като го вземете у дома

Ако вашето кученце страда от диария, има респираторни проблеми и надут стомах, може да има глисти. За по-възрастните кучета ще забележите това по изпражненията или повръщането им. Други често срещани симптоми при кучета включват кашлица, липса на енергия, намаляване на апетита, бърза загуба на тегло, по-слаба козина и дразнене на кожата. Ако вашето куче търка задните си части в земята, също може да означава, че то има червеи. Има няколко възможности за лечение, но препоръчваме да говорите с ветеринар, за да получите най-доброто решение. Ние знаем, че вие не бихте пропуснали обезпаразитяването от немарливост, а от сложното следене на датите за всяко едно.

Видове котешки червеи:

Паразити При Котките - Котки

Котешките паразити са подобни на кучешките такива. Намират се тении, кръгли червеи, анкилостоми, трихофитии, камшици, белодробни червеи и дирофиларии при котките. Повечето от тези видове паразити могат да доведат до респираторни проблеми, влошен цялостен физически вид, лезии, рани и други форми на дразнене на кожата.

Кога да обезпаразитите котката си?

Необходим е редовен график за обезпаразитяване, за да може котката ви да остане здрава и без паразити. Препоръчва се вашата възрастна котка да се обезпаразитява на всеки 2 до 6 месеца, докато малкото коте трябва да се обезпаразитява на 8-седмичен график до 6-ия месец. Също така е най-добре да говорите с ветеринар, за да персонализирате графика за обезпаразитяване на котката.

Чести въпроси относно домашните любимци и паразитите:

 • Бълхите и кърлежите представляват ли проблем за моето семейство?

Да! Бълхите и кърлежите могат да пренасят директно или косвено няколко потенциални заболявания за хората. Например, рикетсиозни инфекции, които могат да се пренасят директно от кърлежите. Бартонелозата (Болест на одраскването от котка) се предава между котките от бълхите и може да се разпространи и при хората. Също така, бълхите са междинен гостоприемник за плоски червеи, които могат да инфектират и хората и домашните любимци.

 • Какъв вид вътрешни паразити или червеи могат да инфектират кучето или котката ми?

Има редица чревни паразити, които засягат кучетата и котките. Общо взето, те включват кръгли червеи (нематоди), анкилостоми, трихуриди и плоски червеи (цестоди), всички от които са бързо размножаващи се. Всъщност, един паразит може да продуцира повече от 100 000 яйца за един ден, които се изхвърлят чрез фекалиите на животното и се разпространяват в средата, в която живее животното. Веднъж попаднали в околната среда, някои от тези яйца могат да останат неактивни и представляват риск за любимеца ви и за хората с години.

 • Дирофиларията представлява ли риск за моя любимец?

Дирофилариоза - Обединена Ветеринарна Клиника - Варна

Да! Дирофиларията може да е много сериозен проблем и за кучета и за котки, особено във влажни райони, изобилващи от комари, тъй като комарите са вектор и междинен гостоприемник за причинителя. Дирофилариите могат да убият или сериозно да омаломощят домашните любимци, които са инфектирани, като лечението често е трудно и скъпо. Причината е, че паразитите живеят в кръвоносната система, белите дробове и сърцето на засегнатите животни. Ветеринарният ви лекар може да извърши кръвни тестове, които да определят дали вашият любимец страда от това заболяване. Една целогодишна превантивна програма е най-ефикасна да предпази домашните ви любимци от дирофилария.

 • Ако моето куче или котка е засегнато от чревни паразити, могат ли тези паразити да навредят на моето семейство?

Два вида кръгли червеи от епохата на плейстоцена се съживиха, - Новини 24/7

Кръглите червеи са най-често срещаните чревни паразити при домашните любимци и най-вероятно предаващите се на хора. Хората може случайно да приемат неактивни паразитни яйца, които са отделени с фекалиите на животните в околната среда. Яйцата се излюпват в червата на хората и незрелите ларви могат да се пренесат до различни тъкани в тялото, включително очите и мозъка, потенциално предизвиквайки тежки инфекции.

За повече въпроси и отговори се консултирайте с ветеринарния си лекар!

Как да намаля риска за моето семейство?

Можете да намалите риска от паразитни инфекции за семейството си като елеминирате паразитите от животните, предотвратявате достъпа до контаминирани зони като пясъчници за игра, зони за разходка на животни, като спазвате добра лична хигиена.

Целогодишна превенция

Паразитите могат да контаминират домашния ви любимец през цялата година. Външните паразити като бълхи и кърлежи, може да са по-малко разпространени през определени сезони на годината, въпреки това те често оцеляват в затворени помещения през зимните месеци, създавайки непрекъснат жизнен цикъл. Други вътрешни паразити, като глистите, може да живеят в домашния ви любимец целогодишно. Поради тази причина е много важно да се консултирате с ветеринарния си лекар за профилактична терапия през цялата година.

Какво мога да направя?

Надеждният контрол на паразитите по домашните любимци намалява риска свързан с предаване на паразитни заболявания по домашните любимци и хората. Следването на няколко прости правила позволява на стопаните по-добре да защитават домашните си любимци и цялото си семейство.

 • Спазвайте добра лична хигиена
 • Използвайте целогодишно превантивни средства срещу бълхи и кърлежи
 • Давайте на любимците си само термично обработени храни (не сурово месо)
 • Почиствайте фекалиите на домашния си любимец редовно
 • Посещавайте ветеринарния си лекар редовно за профилактичен преглед и изследвания
 • Прилагайте обезпаразитяващи препарати по начина, който ви е препоръчан от ветеринарния ви лекар
 • Попитайте ветеринарния си лекар за рисковете от паразитни инфекции и ефективна превантивна програма през цялата година

Като собственик на домашен любимец трябва да помните, че обезпаразитяването е част от вашата отговорност. Това е много важно, защото поддържа здравето и безопасността както на вас, така и на най-косматия член на семейството. Направете тази грижа приятна и за вас, следете всичките си посещения при ветеринар и не изпускайте следващата дата за редовно вътрешно и външно обезпаразитяване на вашия домашен любимец.

Разгледайте и другите ни блог статии от тук.

0
  0
  Вашата количка!
  Вашата количка е празна!Върни се в магазина