fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Решили сте да направите подарък драскалка на вашия мъркащ и непослушен писан, който често, често посяга я към любимата ви мебел, я към някой пухкав килим или директно дълбае в стените, а още по-интересно става, ако има и някой тапет. Прекрасни занимания за скучните и самотни дни.

Тук ще се опитаме да ви запознаем със стъпките, които трябва да предприемете преди закупуването на дрскалка, на какво е важно да обърнете внимание, нищо че някои от вас смятат – “Е, какво толкова, отивам в зоомагазина харесвам си драскалка и я купувам.” След това обаче идват и въпросите.

Защо котето игнорира драскалката която му избрах – голяма, хубава, отива ни на интериора, а той непослушкото продължава да търси други места за забавление? Защо не иска да влиза в къщичката или защо не си точи ноктите?

Е, ние ще се опитаме да ви отговорим.

Избор на  подходящата драскалка

Още преди да отидете в зоомагазина, трябва да започнете наблюдение върху поведението на вашето коте, за да установите неговите предпочитания към местата във вашия дом към които проявява интерес. Ако то точи своите нокътчета върху стените или мебелите, може би ще му подхожда повече вертикална стойка за драскане. Ако обича обаче да прави това върху скъпия килим, значи предпочита хоризонтална повърхност. В зоомагазините има богат избор на драскалки с различни форми, размери и текстури, както и такива с кът за спане и за игра. Освен това, някои производители използват специални аромати, за да привлекат вниманието на котето да използва драскалката, ако ли пък не, можете да попитате за котешка билка – катнип, която е абсолютно безопасна. Нея можете  да натриете в сизалената част на драскалката и по този начин, чрез специфична миризма да заинтригувате вашия мъркащ любимец. Вие разбира се не можете да усетите ефекта й, но за тях действа възбуждащо и стимулира любопитството на вашия писан.

Правилно място за драскалка

Намерете правилното място, като имаме в предвид не мястото във вашия дом, което просто ви е свободно, а място на което драскалката да бъде поставена, така че на опашатко да му хареса. Какво означава това?

Възможно е котето ви да игнорира драскалката си, защото не харесва мястото, където сте я разположили. Тук отново ще помогне предварителното ви  наблюдението върху  поведението му. Животинчето само ще Ви подскаже правилното място, а ако сте му купили няколко драскалки, разположете ги на различни места. Така е дори още по-добре.

Не забравяйте, че котките обичат да контролират положението, затова височината на драскалката е ключова. Наблюдението е важно за тях, затова колкото по на високо може да се качи, толкова по-щастлив и доволен писан ще имате.

При възможност да поставите драскалката до прозорец, ще предоставите часове наблюдение и изследване на околната среда за вашия писан, а на себе си спокойни часове.  

Не забравяйте наградата, любимо лакомство – бисквитка, солетка или кремче.

Когато видите, че котето използва драскалката, похвалето го и го възнаградете с лакомство, за да стимулирате това поведение. Но, ако то отново започне да драска мебелите и да проявява старите си навици, спрете го и занесете при драскалката, след това го почерпете. Целта е котето да разбере в кои случаи и за какво получава лакомство и похвала. Това ще помогне да се формира правилно поведение у писан.

Ангажирайте котето

Хубаво е да отделяте достатъчно време за игра с него, иначе то може да съсипва мебелите просто от скука. Забавлявайки се заедно с котето, то ще насочи своята енергия в правилната посока. Едва ли след това ще иска да драска по каквото му падне наоколо.

Не забравяйте, че възпитанието на вашия опашатко започва от Вас и вашето поведение спрямо него.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина