fbpx
0
Няма продукти в количката

       

В началото може да забележите, че кучето ви облизва лапите си от време на време. След това изглежда, че всеки път, когато го погледнете, той е забил езика си отново в лапите. Изведнъж близането се е превърнало в любимото забавление на вашето куче и вие се чувствате изоставени. И така, каква е привлекателността? Защо кучетата облизват лапите си? Като повечето странни поведения на домашни любимци, логиката зад действието обхваща цялата гама.

Може да са наранени

Кучетата обичат да тичат безумно при всякакви условия и на всякакви терени. Малките ожулвания, счупените нокти или разкъсаните възглавнички изискват известно съсредоточено кърмене. Проверете лапите на вашето куче за очевидни наранявания, ако то започне обсесивно да ближе от нищото.

Може да им е скучно


По средата на дълга работна среща или на някой скучен филм, някога поглеждали ли сте надолу и осъзнавали ли сте, че подсъзнателно сте чоплили лака си за нокти през цялото време? Манталитетът може да се отнася за кучета, които разсеяно облизват или дъвчат лапите си. Те са скучни! Решението може да е някаква дейност. Дори кучетата да не мрънкат или скимтят, за да излязат, все пак е възможно да са отчаяни за внимание или упражнения.

Може да са тревожни или да изпитват болка

По същия начин, ако кучето се чувства тревожно за нещо или има болки в корема, то може да го извади на лапите си. Дори ако лапата не е източникът на болка, това е често срещан механизъм за справяне.

Може да страдат от атопичен дерматит

Изненадващо, алергиите са причина за тонове хронично облизване на лапи. Атопичният дерматит е дразнещо състояние на кожата, причинено от алергична реакция и трудно се забелязва. Не е задължително кожата да изглежда подута или зачервена (въпреки че може). По-често всичко, което ще видите, е вашето куче да облизва едно място отново и отново.

Екологични алергии: Обърнете внимание кога вашето куче започне да ближе лапите си. Ако рутинно започва по едно и също време всяка година, алергиите към околната среда може да са причината.

Хранителни алергии: От друга страна, ако вашето кученце ближе непрекъснато, независимо от сезона, има вероятност то да е алергично към нещо в храната си.

Възможно е да имат бактериална инфекция

За съжаление една причина често води до друга. Излишната слюнка, натрупана между пръстите и възглавничките на краката му, вероятно ще се превърне в място за размножаване на бактерии. Това само насърчава повече облизване и неприятен цикъл на инфекция.

Възможно е да имат гъбична инфекция

Същата история за гъбичките: зад цялото облизване може да стои основно заболяване. Например трихофития е гъбична инфекция, която може да причини подуване. Гъбичните инфекции също са чести. Ако започне да притеснява вашето куче, то няма да се поколебае да го успокои, като го оближе. Ако подозирате бактерии или гъбички въз основа на поведението на облизване на вашето куче (и грубата, зачервена кожа на лапите), отидете при ветеринар за диагностика и лечение.

Може да имат изгаряния

Ако живеете в супер горещ или супер студен климат, разходката на вашето кученце на открито може да доведе до изгорени възглавнички на лапите. И горещият асфалт, и солените тротоари причиняват изгаряния на подложките на лапите. Потърсете мехури или подути червени възглавнички и не забравяйте да слагате обувки на кучето си, когато тръгвате при екстремни условия. Изгарянията трябва да получат ветеринарно лечение възможно най-скоро.

Може да имат кърлежи

Известно е, че кърлежите си проправят път между пръстите на лапичките на кучето. Всичкото това облизване може просто да е усилие да се извади малкият кърлеж. Направете услуга на кучето си, като прочетете за лаймската болест и многото неща, които можете да направите, за да предпазите вашето кученце (включително какво да направите, ако намерите кърлеж върху него).

Възможно е да имат акари

За разлика от кърлежите, които могат да бъдат взети след екскурзия на открито, акарите висят по кожата на вашето куче през цялото време. Не се отчайвайте! Няколко акари тук и там са здрави — те поддържат кожата в добро състояние. Няколко вида обаче причиняват възпаление и дразнене. Твърде много от тях и вашето кученце ще се опита да ги оближе.

Обърнете внимание колко често вашето куче облизва лапите си и дали предпочита едно и също място ден след ден. Вероятно това е основно състояние, което ветеринарен лекар може да помогне за успокояване.

Благодарим ви за вниманието, очаквайте нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Разгледайте и другите ни блог статии тук.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина