fbpx
0
Няма продукти в количката

       

За съжаление кучетата доста често ядат собствените си изпражнения (“ако”) или тези на някое друго куче. 

“Нормално ли е това?” – Разбира се, че – не!

защо кучетата ядат изпражненията си? блог all4petsbg.com

Това е много тревожен поведенчески проблем за собствениците на домашни любимци. Ветеринарният термин на това поведение се нарича “копрофагия”. Трябва обаче да знаете, че за кучетата това е нещо съвсем нормално. С тази статия ще ви помогне да си отговорите на въпросите: “Защо кучетата изяждат собствените си изпражнения?” и “Какво може да направим, за да предотвратите подобно поведение?”

Изяждането на собствените изпражнения е често срещано и при други животни като зайци, гризачи, свине, коне и дори примати. Това поведение обаче не се толерира при домашните кучета, тъй като ние сме в непосредствена близост до тях и те често ближат дори лицата ни.

Малките кученца редовно се хранят със своите изпражнения. Те обичат да дъвчат и да ядат всичко. Проблемът е, ако това поведение стане навик. При някои кучета, това поведение може да настъпи в резултат от недостиг на храна или прием на нискокачествена храна. Голяма част от кучетата отвикват от този вреден навик, когато им смените диетата. Опитайте да ги храните с висококачествена храна за кучета. 

Смята се, че храната богата на мазнини, белтъчини и фибри с ниско съдържание на въглехидрати, влияе положително за намаляване на вредния навик на кучетата. Но бъдете и внимателни, тъй като прекалено мазната храна не влияе благоприятно върху функцията на панкреаса. Промяната на диетата може да помогне на кучето ви да се откаже от това да си яде изпражненията. Това може да стане поради факта, че то вече е свикнало с по-вкусни храни и вкусът на изпражненията му вече не му харесва.

Много от собствениците на кучета са установили, че при разнообразяване на диетата на своите кучета, те спират да ядат изпражненията си. Добавяйте витамини и минерални добавки, тъй като понякога кучетата ядат изпражненията си и поради липсата на хранителни вещества!

Други вероятни причини за изяждане на изпражненията:

  • Страх
  • Майчинско поведение – при кърмещите кучки
  • Заболявания – панкреатит и др.
  • Липса на внимание от стопанина

Ако проблемът се задълбочи или смятате, че не може да се справите с този неприятен проблем, консултирайте се с ветеринар!

 Благодарим ви за вниманието, очаквайте нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Разгледайте и другите ни блог статии тук.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина