fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Защо нослето на кучето ми е сухо?

С малко детективска работа можете да се уверите, че сухият нос на вашето куче е нормално временно състояние, а не индикация за по-сериозен проблем. Всички сме били посрещнати от студен, мокър нос – първото нещо сутрин. Въпреки, че това не е най-приятният начин да се събудите, той представя обичайното състояние на носовете на нашите любими кучета: хладно и малко влажно.

Защо кучешките носове обикновено са мокри?

Основното предимство на мокрия нос е, че частиците на аромата полепват наистина добре върху влажна повърхност, което позволява на вашето куче да улови много миризми. Вашето куче има специализирани клетки в носната си кухина, които произвеждат рядка слуз, за да помогнат с ароматизирането. Когато вашето куче оближе носа си, то едновременно го почиства и добавя влага. Кучетата също обработват ароматите частично чрез вкуса, използвайки своя специализиран орган на Якобсен. Влажният нос на вашето куче също му помага да го охлади чрез изпаряване, точно както ние, хората, се потим.

  

И така, защо носът на вашето куче е сух?

Разпространен мит е, че куче със сух нос е болно. За щастие, това не е вярно. По-голямата част от времето, когато вашето куче има сух нос, това е напълно нормално и безобидно и не е нужно да се притеснявате.

Ако носът на вашето куче е сух на допир, това означава, че има по-малко влага от обикновено. Носът му също може да се чувства по-топъл от обикновено, когато е сух. Това е илюзия поради липсата на влага (помислете за отопляем плувен басейн срещу въздуха). Водата с температура 85 градуса се усеща по-хладна на допир от въздуха с температура 85 градуса. Когато носът на вашето куче е сух, вие усещате нещо по-близко до нормалната му телесна температура. Единственият път, когато трябва да се притеснявате за сух нос на вашето куче, е ако има други симптоми, включително промяна в структурата на носа, пукнатини по носа, летаргия, лезии на други места по кожата му или други признаци на заболяване или ненормално поведение.

Нормални причини, поради които вашето куче има сух нос:

Спане

Когато вашето куче спи, то изобщо не облизва носа си. Това може да доведе до изсъхване на повърхността. Това е точно както когато устата ви пресъхне, ако спите с отворена уста.

Излагане на стихиите

И слънцето, и вятърът могат да изсушат носа на вашето куче, подобно на това, както нашите устни могат да изсъхнат при същите условия. Екстремната топлина и студ могат да имат подобен ефект, а лежането близо до топлинен отвор през зимата също може да изсуши носа на вашето куче. Това обикновено е временно, но продължителното излагане на слънце, вятър или екстремни температури може да има пагубни последици.

Свръхактивност

Ако вашето куче е тренирало усилено или е прекалено развълнувано от нещо, носът му може да изсъхне поради комбинацията от това, че не е облизвало носа си, не е пило вода и е изсъхнало от бриза, докато тича наоколо. Интензивните упражнения също могат да причинят лека дехидратация, която ще изсуши носа.

Възраст

По-възрастните кучета са по-склонни да имат сухи носове.

Необичайни причини, поради които вашето куче има сух нос:

Докато сухият нос на вашето куче най-вероятно е напълно нормален, има някои по-сериозни здравословни проблеми, които могат да причинят сух нос. Можете да идентифицирате повечето от тези проблеми чрез наличието на други симптоми и помощта на вашия ветеринарен лекар.

Дехидратация

Дехидратацията се случва, когато кучето ви няма достатъчно вода в тялото си и може да се появи самостоятелно или като усложнение на друг здравословен проблем. Куче с лека дехидратация също може да има кожа, която е по-малко еластична от обикновено. Обикновено, когато хванете малко от отпуснатата кожа на кучето си, то ще щракне обратно на мястото си, когато бъде пуснато. Дехидратираната кожа ще се върне в нормално положение по-бавно или ще остане напрегната в тежки случаи. Други признаци на тежка дехидратация включват лепкави венци, хлътнали очи и слабост.

Слънчево изгаряне

Да, вашето куче може да получи слънчево изгаряне! Кучетата със светъл цвят са особено уязвими. Ако вашето куче има слънчево изгаряне, носът му и кожата около него ще се зачервят и ще се обелят.

Треска

Треската е опасно повишаване на телесната температура на вашето куче (нормалната температура на кучето е 37.5-39 градуса по Целзий). Треската може да бъде причинена от различни инфекции и заболявания. Куче с треска ще бъде летаргично и ще показва други признаци на заболяване.

Алергии

Куче с алергии вероятно ще има лезии на други места по тялото си и ще го сърби. По-рядко той може да киха или да има сълзящи очи.

Наследствена назална паракератоза

Това генетично заболяване причинява корички и пукнатини по носа. Най-често засяга лабрадор ретривърите и се проявява на възраст между 6 месеца и 2 години. За щастие тези кучета иначе са напълно здрави. Съществува генетичен тест за наследствена назална паракератоза, така че отговорните животновъди могат лесно да избегнат появата на това състояние при своите кученца.

Идиопатична назодигитална хиперкератоза

Това е свръхрастежът на кератин върху носа. Обикновено се среща при по-възрастни кучета и брахицефални породи, но кокер шпаньолите също могат да бъдат предразположени. Носът ще изглежда груб и може да изглежда заострен на места. Хиперкератозата обикновено не причинява други проблеми, но може да бъде неудобно. Засегнатите кучета също могат да имат натрупване на кератин върху възглавничките на лапите си.

Автоимунни нарушения

Автоимунните заболявания, които могат да причинят сухота в носа, включват дискоиден лупус еритематозус (DLE) и пемфигус. Кучетата с DLE ще имат рани около носа и промени в пигментацията (цвят), а самият нос често ще стане напълно гладък и ще загуби своя калдъръмен вид. Повърхността на носа също може да кърви. Кучетата с пемфигус често имат лезии по цялото тяло.

Лечение и профилактика на сухота в носа при кучета

През по-голямата част от времето, когато носът на вашето куче е сух, той ще се разреши бързо от само себе си. Но ако вашето куче има хронично сух нос, има някои неща, които можете да направите, за да поддържате душата му влажна и здрава.

Уверете се, че то винаги има достъп до чиста, прясна вода, за да остане хидратирано. За кучета със светла окраска можете да нанесете безопасен за кучета слънцезащитен крем върху носа и муцуната му, за да го предпазите от слънчево изгаряне.

Нанесете върху носа му безопасен за кучета балсам за нос, за да осигурите допълнителна хидратация. Тези продукти се предлагат от вашия ветеринарен лекар, магазини за домашни любимци или онлайн.

При кучета с идиопатична назална хиперкератоза вашият ветеринарен лекар може да отреже излишния кератин. Също така може да назначи стероиден или антибиотичен крем, ако носът на вашето куче има фисури и пукнатини, за да им помогне да зараснат. Ако вашето куче има други симптоми в допълнение към сух нос, то трябва незабавно да бъде прегледано от ветеринарен лекар. Лечението ще зависи от това кое основно заболяване е налице.

Благодарим ви за вниманието, очаквайте нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Разгледайте и другите ни блог статии тук.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина