fbpx
0
Няма продукти в количката

       

В днешната статия ще ви запознаем с един често срещан проблем при кучетата и котките, а именно – натрупването на зъбен камък и какви са последствията за животинчето ако не обърнете внимание на проблема на време или по добре да придобиете познания в хигиената на хранене на вашия любимец и чрез превенция да избегнете бъдещи усложнения.

Зъбният камък се предшества от отлагане на зъбна плака и остатъци от храна по повърхността на зъбите. С времето в плаката се отлагат магнезиеви, фосфорни и калциеви съединения, в пъти натрупването на зъбен камък при животните е по-интензивно, отколкото при хората.

Зъбният камък се появява най-напред по кътниците, след това се забелязва и по резците и кучешките зъби. В началото на процеса, отлаганията имат  жълтеникав цвят, който може да забележите с просто око, а след това придобиват кафяв оттенък. Лошият дъх от устата на вашия четириног също е признак за проблем. Според мястото  на натрупване, може да бъде супра гингивален – отлага се по повърхността на зъбите, и гингивален – наслагва се в гингивалния джоб в основата на зъба. И в двата случая намесата на ветеринар е наложителна.

Ето и някои от предразполагащите фактори за образуването на зъбен камък:

– породна предразположеност-късомуцунестите и миниатюрните породи натрупват по-лесно зъбна плака

– неправилно разположени зъби, задържане на млечните зъби

– метаболитни нарушения и водно-солевия баланс

– заболявания на венците

– пренебрегване на хигиенните  процедури

– хранене само с мека храна

Първите симптоми са промяна в цвета на зъбите и поява на неприятна миризма от устата на домашния любимец. С развитието на заболяването отлаганията се увеличават, венецът се възпалява, започва да кърви, животното чувства болка и проявява капризен апетит като избира по-мека храна. Прогресирайки, това състояние води до отдръпване на венците от шийката на зъба, оголване на корените и загуба на зъби.

Веднъж образуван върху повърхността на зъба, зъбният камък не може да бъде премахнат в домашни условия. Най-добре е да се посети ветеринарен лекар за преглед и преценка на състоянието, както и определяне на по нататъчно лечение.

По-кротките животни позволяват работа с ръчна кюрета. Процесът е бавен и резултатите се постигат с няколко манипулации, но предимството е, че се работи без използването на упойка, която за някои животни е опасна. С ултразвуков скалер резултатите са по-добри, но се налага обща седация на животното, тъй като усещането е изключително неприятно. След отстраняване на отлаганията по зъбите, се преминава към третиране с различни води за дезинфекция на устната кухина, гелове или се назначава антибиотична терапия в зависимост от състоянието на зъбния апарат.

Профилактика:

Важна стъпка в превенцията при образуване на зъбен камък е:

Храненето на домашния любимец. То да не бъде само с мека или мокра храна. Задължително в менюто трябва да  се включват и гранулирани храни като размера на гранулата трябва да бъде съобразен с размера на кучето или котката. Това е важно, за да може животното да дъвче максимално продължително време, а не да поглъща цели гранули. По този начин се предизвика изстъргване на отлаганията, както и по-добро храносмилане.

Другият начин е чрез използването на различни продукти за дъвчене, които освен че освежават дъха, се грижат и за здрави зъбки – дентални стиксове, пресовани кожени кокали от телешка кожа и др. Твърдостта на тези продукти трябва да е съобразена с това да почистват зъбната плака без да нараняват венците и зъбите. Не трябва да избирате прекалено меки продукти, защото животното отново ще избере по-лесния вариант да ги погълне, отколкото да ги дъвче по продължително време. Тези продукти са ядливи и с приятен вкус за домашните любимци и те охотно ги приемат, но вашата роля като отговорни собственици е да изберете правилния продукт. Ако имате затруднения и не можете да прецените сами, консултирайте се с продавач-консултанта от вашия зоомагазин.

Чрез измиване на зъбите с паста и четка за зъби, също се предпазва домашния любимец от натрупването на зъбна плака. Пастите за зъби за домашни любимци не образуват пяна, не са вредни при поглъщане и имат приятен за животните вкус – ванилия, пиле, черен дроб или мента. Четките за зъби също могат да бъдат най-различни, но не бива това да ви притеснява, просто трябва да изберете най-подходящата за вас и вашия любимец. Те са специално разработени и ако започнете да ги използвате в най-ранна възраст на животинчето, то няма да възрази и на по-късен етап.

Кучето или котето трябва да приеме манипулацията като игра. В началото измиването започва от муцунката и постепенно се преминава към венците и зъбите. Ако обстановката по време на процедурата е спокойна, говори се със спокоен глас, това би било предпоставка за успех.

След измиването, могат да се използват специално разработени за целта гел и вода за уста на базата на натурални съставки, които омекотяват плаката и дезинфекцират устната кухина.

И накрая, но не на последно място в профилактиката на това състояние са редовните посещения при ветеринарен лекар.

Благодарим ви за вниманието, очаквайте  нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Разгледайте и другите ни блог статии тук.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина