fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Пролетта e тук и всички ние я очакваме с нетърпение. Този сезон е вдъхновяващ. Започваме да планираме дълги разходки навън, пикник сред природата, поход в планината и какво ли още не. При това винаги придружени от нашия верен приятел на четири лапи. Значи е време за надеждна защита от нахалните външни паразити.

Какво обаче трябва да знаем и задължително да вземем под внимание, преди да се отправим на вълнуващо горско пътешествие например?

С идването на пролетния сезон трябва да предпазим нашия домашен любимец от опасните външни паразити. По принцип защитата от външни паразити е добре да се прилага през цялата година, но в началото на пролетта, тя е абсолютно задължителна.

Въпросът за превенцията срещу външни паразити е многократно разглеждан. В този материал ние ще споделим нашето мнение за съвременните методи и ще прегледаме възможностите, които се предлагат на пазара. На финала ще видим какво да правим, ако въпреки противопаразитния нашийник, сме открили кърлеж на Шаро.

И така, да започваме с…

Пролетно почистване

Най-напред ще започнем с пролетното почистване на цялата движима и недвижима собственост на опашаткото. Да, и това трябва да правим поне два-три пъти годишно. Защото никак не е изключено паразитите да се скрият в легълцето му например, да оставят там ларви или яйца, които са много трудни за откриване и след това отново да заразят милото ни приятелче. Ето защо сега така и така ще подхванем мащабна почистваща операция в цялата къща за Великден, нека изперем и дезинфекцираме и леглото, одеалцата и всички кърпи на кученцето.

Да не забравяме и за играчките. Така всички възможности от нищото да изскочи някоя нагла бълха са сведени до минимум. И кучето спокойно, и ние покрай него. Ще е чудесно ако си изградим и постоянни навици да поддържаме в изряден вид неговите вещи. Нищо не ни пречи периодично да изпираме завивките, хавлийките и дрешките му. Човек никога не знае къде какво се крие. Освен това може да оставим в близост до местата, където кучето спи и си играе малка кърпа или ароматизатор с лавандулово масло. Казват, че аромата прогонвал неканените гости.

Всеки собственик на куче има свой предпочитан начин да предпазва любимеца си от неприятните паразити. Едни залагат на специално разработените за целта противопаразитни нашийници, други на удобните за поставяне пипети, а трети избират таблетки. Всички дават отлични резултати. Важно е само да се съблюдава времето на тяхното действие.

Нека се спрем на всеки по отделно.

Противопаразитни каишки

Противопаразитните каишки, според нашето наблюдение дават най-продължителна защита. В средния ценови диапазон от порядъка на 25-55 лв., можем да подсигурим до 6,7 месеца защита от кърлежи и бълхи, и някой други външни досадници, като пясъчните мухи например. Има и по-изгодни предложения, които можем да закупим за 10–15 лв. Те също са ефективни, само че за по-кратко време, което е порядъка на 3-4 месеца. А във високия ценови сегмент над 55 лв., можем да открием патентовани иновативни технологии, които контролирано освобождават ниски дози на активните съставки не чрез изпаряване, а по друг начин и така гарантират защита до 8 м. Може би високата цена съотнесена към продължителното действие е напълно оправдана. Все пак изборът е личен.

Таблетки

Идва ред на т.нар. вкусна защита. Става дума за меки дъвчащи таблетки с приятен за кученцето вкус, които осигуряват отлична защита срещу кърлежи и бълхи за един месец. Тук трябва да отбележим едно предимство. Този тип превенция може да се прилага при кученца, които имат кожни проблеми и не е възможно прилагане на друга форма на обезпаразитяване. Цената зависи от теглото на животинчето е от порядъка на 20-25 лв. Срещат се и по-скъпи формули, но те са с комбинирано действие – външно и вътрешно.

Пипети

Следващите препарати в нашия списък са пипетите или наречени по друг начин спот-он форми, които са с ежемесечно приложение. Някои от производителите обещават видими ефективни резултати върху 5 групи ектопаразити (външни паразити) – това са кърлежи, бълхи, комари, пясъчни мухи и хапещи мухи. Формулите са нова комбинация, предлагаща едновременно репелентност и мощна унищожаваща сила за широко-спектърна защита. В допълнение, ще отбележим, че разтворите са и водоустойчиви. Разбира се това не означава, че животинчето може да се мокри и къпе често. В указанието всичко е описано достатъчно подробно. Ако изберете този начин на предпазване от паразити, за информация цените се движат в порядъка на 10-25 лв. и отново зависят от теглото на кученцето.

В общи линии това са най-познатите начини за превенция срещу външните паразити.

Има и един друг начин за защита на домашните любимци. Той се прилага тогава, когато всички останали форми са неудачни. Възможно е животинчето да проявява определена непоносимост и това да налага малко по-различна защита.

Става дума за ново поколение ултразвукови устройства, които предпазват от бълхи и кърлежи без химикали. Устройствата издават серии от ултразвукови пулсации, които са неуловими от хората и животните, но отблъскват паразитите. Този начин на защита е разбираемо по-скъп, но пък понякога е необходим. Цените на тези устройства са от порядъка на 60-70 лв. Разбира се винаги може да се намерят както по-високи, така и по-ниски цени.

И все пак, въпреки всички мерки за безопасност, случва се да открием кърлеж след като сме се прибрали от страхотния пикник с приятели.

Сега какво да правим?

Най-добре е да отидем до клиниката и там да отстранят досадника безопасно. Ако обаче това не е възможно, опитайте сами. Има специални клещи за премахване на паразита. Снабдете се с такива и попитайте вашия ветеринарен лекар как да направите това правилно. Той ще ви даде нужните указания.

Важно: не се опитвайте да извадите кърлежа с ръка. Възможно е да не го хванете достатъчно здраво и главата му да остане в тялото.   

На финала искаме да обърнем внимание на това, че всички профилактични мерки снижават риска до минимум, но не го изключват напълно. Ето защо е от полза всеки път да проверяваме достатъчно внимателно кученцето си за „гратисчии“ след като сме се върнали от разходка. Разгледайте добре лапичките, коремчето, мишничките, ушите, покрай муцунката и очите. По принцип, кърлежите не могат да преминават през гъстото подкосмие и за това избират места, където козината не е толкова гъста. Най-вероятно няма да откриете нищо, но пък двойната защита никога не е излишна.

Надяваме се да сме били полезни. Остана да ви пожелаем безкрайно приятни и напълно безопасни разходки и игри с вашият забавен космат приятел.

Ако искате да прочетете някои от другите ни статии, можете да го направите оттук

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина