fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Зайците са едни от най-страхливите и чувствителни на всякакви промени животни. Силният стрес понякога може да ги разболее и да бъде фатален. Хората си мислят, че те са най-лесният за отглеждане домашен любимец, но всъщност те имат много специфични изисквания. Не забравяйте, че те само изглеждат като малка плюшена играчка, но не са.

Преди да си вземете зайче е важно да се информирате как се отглеждат, с какво се хранят, от какви болести боледуват.

Зайците спадат към групата на гризачите и един от основните моменти при отглеждането им е свързан с храненето. Те могат да ядат сено, сушени плодове и зеленчуци (без зеле, тъй като раздува червата, а това е една от най-честите причини за смърт при декоративните зайчета), сушени ядки, всякакъв вид зърнени култури, семки и минерални добавки. Не прекалявайте с плодовете, защото имат високо съдържание на захари. Ябълката трябва да се дава обелена и почистена от семките, защото е отровна за тях. Десерти от типа на вафли и шоколад са абсолютно забранени! Можете също да храните зайчето с гранулирана храна, каквато се продава в повечето зоомагазини и, в която има добавки и необходими за здравето му витамини. Важно да знаете е, че в дневно меню на зайчето трябва на 80% да преобладава сеното.

Осигурете качествено сено за вашия топчо от тук.

Малките любимци имат много чувствителна храносмилателна система и трудно преработват голямото количество плодове и зеленчуци. Даването на пресни такива, прясна трева, хляб и др. могат да доведат до разстройство, подуване на стомаха и дискомфорт. Ако сте решили да поглезите любимеца си с плодове и зеленчуци, първо ги оставете на слънце или просто на стайна температура, за да увехнат и тогава ги дайте на зайчето, това важи и за прясно набрана трева, листенца, билки и т.н.

Зайчетата не контролират добре апетита си и поради ненаситната страст към гризането са склонни към преяждане, което също може да е опасно за тях. Затова е добре в клетката да не се оставя повече храна от необходимата за деня, дори разделена на две порции. Ако зайчето откаже да се храни за повече от 24часа, трябва да го заведете на ветеринар, защото гладуването също е опасно за него. Водата, която се дава на зайчето, трябва да е прясна, най-добре чешмяна, със стайна температура и в никакъв случай твърде студена. Тя трябва да се сменя всеки ден и винаги да е на разположение на животното.

Достатъчният прием на вода намалява риска от запек, който пък се причинява както от приема на суха храна, така и от космите, които попадат в червата му при падането на козината и постоянното близане. Наличието на косми в изпражненията не е притеснителен симптом, а напротив – по този начин стомахчето и червата му се изпразват от погълнатите косми, които биха могли да се сбият в своеобразна тапа.

Друг проблем с храносмилателната система на малкия пухчо е свързан с прекомерното израстване на зъбите. Те растат през целият им живот. Зайците изтриват малка част от тях при търкане на зъбите един в друг и при хранене с по-твърда храна. Когато обаче има генетичен проблем-крива захапка, криви зъби или когато се дават основно меки храни те не успяват да изтриват зъбите си и това води до прекомерното им израстване.

Това е причината зайчето да намали или дори да спре да се храни, а спре ли да дъвче спира и перисталтиката на червата водещо до тяхното подуването, вследствие образуването на големи количества газове. Друг проблем породен от това израстване е образуването на абсцеси (подутина изпълнена с гноен секрет) на долната челюст.

Преглеждането на зъбите на зайчето веднъж в годината и тяхното редовно подрязване ще помогне за нормалното им храносмилане. В зоомагазините ще намерите голямо разнообразие на минерални и солни камъчета с различни вкусове за дребни гризачи, които им помагат за подържане на резците в нормален размер, както и за добро храносмилане.

Ние ще ви помогнем да поддържате зъбките здрави на вашите зайчета като ви предложим минерални или солни камъчета.

Друга особеност при зайчетата е тяхното обезпаразитяване.

Както при кучетата и котките, така и зайчето може да бъде заразено с външни и вътрешни паразити. Обикновено те се водят за обезпаразитяване само когато има проблем, но на пазара се предлагат пипети за външно обезпаразитяване на дребни гризачи, които вие сами може да поставяте с цел превенция.

При лоши хигиенни условия – нередовно почистване на тоалетната на заека и нередовното почистване на попадналата урина и фекалии по аналната област се създават условия за развитие на паразити, затова когато забележите, че вашият любимец промени поведението си, потърсете ветеринар, защото това са малки и много чувствителни животинчета и трябва бърза реакция.

Заекът може да бъде приучен да ходи в тоалетна както котките. Най-често се ползват обработени пелети, които са обезпаразитени и обезпрашени или обезпрашени трици, които в някои случаи могат да бъдат и ароматизирани. Не ползвайте дървените пелети за отопление, защото те са носители на много паразити, невидими за човешкото око и могат да предизвикат както алергия, така и куп други кожни проблеми на вашия приятел.

Заекът боледува от болести, от които боледуват и другите домашни любимци и ние включително. Затова е важно е да наблюдавате за следните признаци:

 • капризи към храна (яде повече сушени плодове и меки гранули)
 • отказ от храна
 • падане на храната от устата на зайчето
 • сълзене от очите и носа
 • промяна в цвета на окото
 • отделянето на много слюнка
 • отказ от вода
 • скърцане със зъби
 • размекнати и неоформени фекалии
 • промяна в цвета на урината или намаленото количество на такова
 • подуване на корема
 • бързо нарастващи подутини в областта на долна челюст

Въпреки, че все още не е така популярно, колкото при кучетата и котките, кастрирането на зайците е добро решение тогава, когато не планирате да им позволите да се възпроизведат (размножаването на зайчетата при домашни условия е трудно и нежелателно). По този начин се намалява рискът от рак на тестисите при мъжките и от злокачествени образувания на репродуктивната система при женските в по-късна възраст.

Средната продължителност на живота на декоративното зайче е 7-10 години, но ако бъде гледано правилно и не се разболее от нелечима болест, е възможно да доживее и повече.

Подхождайте внимателно при избора си на домашен любимец, защото декоативното зайче е едно крехко и взискателно малко животинче, към което ще трябва да подходите с много любов, грижа и отговорност за да бъдете по-дълго време заедно!

Разгледайте още от нашите блог статии тук

0
  0
  Вашата количка!
  Вашата количка е празна!Върни се в магазина