fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Зайците се нуждаят преди всичко от фибри като основен хранителен източник. Зайците дори имат специален орган, наречен „сляпо черво“, който им позволява да усвояват фибрите ефективно. Сляпото черво използва бактерии и дрожди за ферментация на влакнести материали. Накрая, тези материали се отделят в така наречените цекотропи, от които зайците абсорбират витамини и мазнини. Целият този процес създава много деликатен баланс – такъв, който лесно може да бъде изхвърлен. Захарите и нишестетата са храни, които са особено токсични за зайците. Освен това има много храни, които са безвредни за хора и други животни, но за зайци, вредни или в крайни случаи дори смъртоносни.

Токсични или вредни храни, които зайците трябва да избягват:

Ако не сте сигурни дали дадена човешка храна е безопасна, не давайте от нея на вашето зайче!

Грах

Грахът може да повлияе на храносмилателната система на зайците. Това се дължи на високото съдържание на захар и фосфор, които съдържат. Това означава, че в твърде големи дози, те могат да се считат за токсични. Зайците обаче обичат граха. На малки порции и рядко, те могат да бъдат добре.

Карфиол

Карфиолът причинява силен дискомфорт при зайците. Това включва газове, подуване и общо възпаление, което прави зайчето много нещастно. Само листата на растението карфиол се препоръчват за хранене на зайци. Те могат да направят влакнеста, здравословна и вкусна закуска.

Хляб, паста и крекери

Хлябът, пастата, крекерите и така нататък са много вредни за зайците. Зайците са предразположени към нещо, наречено „ентеротоксемия“, което се отнася до излишък от вредни бактерии в чревния тракт. Всички храни с високо съдържание на захар могат да изложат зайците на риск от това, особено храни с високо съдържание на въглехидрати/сравнително ниско съдържание на фибри, като хляб, тестени изделия, крекери, бисквити, торта и т.н. Всички те са храни, които са токсични за зайците.

Тези храни са вредни за повечето домашни любимци. При зайците могат да бъдат смъртоносни, което води до окончателно спиране на храносмилателната система.

Нездравословната храна като шоколада също е изключително вредна. Мощна отрова за зайци, шоколадът съдържа кофеин, който, въпреки че е безопасен за хората, в малки дози, може да причини инфаркт на заека.

Животински продукти

Тъй като са тревопасни, зайците не могат да ядат животински продукти. Като задължителни тревопасни животни, зайците просто не могат да усвояват месо, яйца или млечни продукти. Никога не ги хранете с тези неща, тъй като това ще ги разболее много. Много е малко вероятно да намерите заек, който да яде животински продукти!

Авокадо


Авокадото е отрова за зайците. Това е една от най-смъртоносните храни за зайците и затова никога не трябва да им се дава в никакви количества. Авокадото съдържа това, което се нарича “персин”, нещо, което може да причини проблеми с дишането, промени в поведението и дори сърдечна недостатъчност при зайци. Външната обвивка всъщност е една от най-токсичните части на авокадото, така че дори, ако вашият заек не стигне далеч в плода, вредата ще бъде нанесена. Ако вашият заек случайно погълне авокадо, незабавно потърсете медицинска помощ от вашия ветеринарен лекар.

Ядки

Ядките практически нямат хранителна стойност за зайци. Зайците могат да ядат малки количества ядки, без да навредят, но все пак не се препоръчва. Ядките предлагат малка или никаква хранителна стойност и са с високо съдържание на мазнини, което може да бъде трудно за стомаха на зайчето. Някои дори са токсични за зайци, като ядките от макадамия.

Маруля

Марулята всъщност не е добра за вашето зайче. Изненадващо, някои от зайците ядат салата айсберг, но това растение може да ги разболее. Светло оцветените листа, като листата на марулята, съдържат големи количества от това, което се нарича лактукарий. Това е нещо, което може да причини течащи изпражнения при зайци. По-специално марулята айсберг предлага малко или никакви фибри или хранителни вещества на зайците.
Спанакът също е вреден, тъй като съдържа оксалова киселина. Същото важи и за горчица, зеле и магданоз. Вместо това изберете листа от целина или друга безопасна за зайци алтернатива.

Царевица

Зайците не могат да усвояват царевица. По-конкретно, зайците не могат да усвояват царевичните люспи, които са черупките от външната страна на царевичните зърна. Това означава, че съществува риск те да се задържат в храносмилателния тракт, което може да доведе до различни усложнения. Това е друга храна, която трябва да избягвате изцяло да храните заека си.

Лук

Лукът е токсичен за повечето животни, включително зайци. Мнозина знаят, че кучетата и котките не трябва да се хранят с лук. По-малко известно е, че зайците също не трябва да ги консумират. Всъщност лукът е отровен за повечето животни. При поглъщане на лук зайците ще развият състояние, наречено хемолитична анемия, а много зайци дори имат анафилактична реакция към лука. Това е едно от растенията, които зайците инстинктивно избягват в природата.
Домашното зайче няма да бъде толкова разумно и може да реши да вземе проби от тези или други вредни растения. Препоръчваме ви да оградите всички зеленчукови площи във вашата градина от вашия малък приятел. Особено ако съдържат лук, чесън и други подобни, тъй като те определено са сред храните, които са токсични за зайци.

Ябълкови семена

Ябълковите семена съдържат арсен, който е отровен за повечето животни. Зайците обичат случайни сладкиши, като ябълки и други безопасни за зайци плодове. Не забравяйте обаче да премахнете семките от ябълката. Това е така, защото ябълковите семена съдържат арсен – вещество, известно със своята токсичност както за хора, така и за животни. Хората рядко понасят вреда от такива малки дози, каквито са в ябълковите семки. Животните обаче са по-малки, особено зайците, и могат да се разболеят. Не забравяйте да премахнете семките следващия път, когато хвърлите сърцевина от ябълка на вашето зайче!

Това са някои от храните, с които най-често по погрешка се хранят зайци, независимо дали несъзнателно или случайно, когато заек попадне в градина или други растения. Има много храни, които могат да навредят на вашия заек, за които трябва да сте наясно.

Зайците, за разлика от повечето животни, не са способни да повръщат, което означава, че отровата трудно напуска тялото им. Дори малка доза нещо токсично може да причини сериозни усложнения за тези чувствителни същества.

Признаци, че вашият заек е ял нещо лошо за него:

Признаците на отравяне не винаги се проявяват веднага. Летаргия, промени в поведението и проблеми с дишането може да подскажат, че вашият заек е ял нещо вредно. Когато става въпрос за възможността от отравяне, изберете да сте в безопасност, вместо да съжалявате. Ако вашият заек погълне нещо, което смятате за опасно, незабавно го заведете на ветеринар.

Благодарим ви за вниманието, очаквайте нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Разгледайте и другите ни блог статии тук.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина