fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Още когато бяхме деца, сме чували истории и сме гледали реклами, които ни разказваха за многобройните ползи от млякото и като цяло предполагаме, че същите ползи могат да се разпространят и върху нашите кучета. Но могат ли кучетата да пият мляко?
Тъй като няма конкретен отговор като ДА или НЕ, в тази статия ще ви дадем някои насоки, които ще ви помогнат малко или много във взимането на решение дали да предложите мляко на своето куче.


Въпреки, че млякото като продукт наистина има предимства и никой всъщност не ни е измамил в телевизионните реклами, много хора и кучета имат проблеми с храносмилането на млякото. Това е следствие от непоносимостта към лактоза. Ако имате късмет, кучето ви може да бъде напълно добре, да пие мляко и да се наслаждава на всичките му добри страни. Въпреки това, значителен брой кучета имат непоносимост към лактоза и степента и тежестта на тази непоносимост може да варира в зависимост от кучето.

Какво е лактозна непоносимост при кучета?

За да разберем защо многото мляко често е лошо за кучетата или те просто не могат да го усвояват добре, трябва да разберем какво точно представлява непоносимостта към лактозата при кучетата. Млякото съдържа хранителното вещество, наречено лактоза, което е сложна захар. В лактозата има два вида захар. За да може кучето да го усвои, кучето се нуждае от ензим, наречен лактаза в техния организъм. Ролята на лактазата е да раздели два вида захари на отделни части и да улесни храносмилателната система на вашето куче да я преработи.

Често кученцето няма достатъчно от този ензим в тялото си, което прави вашето куче непоносимо към лактоза. Знаейки какви са симптомите на непоносимост към лактоза при кучета и как да разпознаете страничните ефекти от пиенето на мляко, може да ви помогне да определите тежестта на състоянието на вашето куче.

Последиците от пиенето на мляко

Ако вашето куче изпие малко мляко, което е останало в чашата ви, вероятно няма да има никакви странични ефекти. Изключение от това е, ако кучето е алергично към мляко, а не само с непоносимост към лактоза, но това не е често срещан проблем. В случай, че вашето куче има непоносимост към лактоза и консумира пълна чаша мляко, ще видите симптоми, подобни на тези при хората, като гадене, повръщане, болки в корема, прекомерни газове и диария. Ако това се случи, не се паникьосвайте, защото минава бързо и не е особено опасно. Отнема около половин ден, за да се появят симптомите във вашето кученце и още няколко часа, за да го изведе кучето от тялото си.
По-сериозна последица от храненето на вашето куче с мляко е високото съдържание на мазнини. Пълномасленото мляко е с високо съдържание на лактоза, но и на мазнини, и ако се консумира често, може да доведе до сериозни заболявания. Някои от по-сериозните състояния включват затлъстяване и панкреатит, които могат да бъдат резултат от приема на мляко като част от редовната диета на кучето.

Количеството е важно

Страничните ефекти от пиенето на мляко до голяма степен ще зависят от количеството. Ако искате да проверите дали вашето кученце се наслаждава на мляко, започнете с много малки дози и наблюдавайте поведението му след това. Не забравяйте, че ако има последствия, ще ги видите няколко часа по-късно. Проверете дали коремът на вашето куче е неестествено чувствителен, дали то не е заинтересовано от разходка или игра, или избягва да се обръща по гръб. Това са видими признаци, че то има проблеми с храносмилането на млякото.

Каква е връзката с майчиното мляко?


Често срещано погрешно схващане е, че тъй като вашето куче се радва на мляко, произведено от майка си и не е имало никакви последствия от това, то ще може да преработва мляко, когато порасне. Имайте предвид, че майчиното мляко на кучето е различно от млякото, произведено от коза или крава. Като друго обяснение, не забравяйте, че след като кученцата спрат да сучат, тяхното ниво на лактаза намалява и прави храносмилането на млякото по-трудно в по-късен живот.

Ами ако кучето ми наистина обича мляко?

Има много неща, които са вредни за кучетата и те все още искат да ги ядат или пият. Понякога поради привлекателния вкус или мирис, а понякога защото собственикът им го яде, те ще искат да опитат различни храни, които срещат. Някои собственици на кучета хранят кучетата си с мляко дълго време, само за да открият, че всички тези стомашни болки са причинени от лактозата. Но по времето, когато ще открият това, кучето вече ще е толкова свикнало с млечни продукти, че ще е много трудно да го избегне напълно.

Обобщение

Въпреки, че пиенето на мляко може да донесе някои ползи на вашия домашен любимец, имайте предвид, че много кучета имат непоносимост към лактоза. Малките количества няма да навредят на здравето му, но по-големите порции могат да поставят храносмилателната му система в беда.

Благодарим ви за вниманието, очаквайте нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Разгледайте и другите ни блог статии тук.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина