fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Искате да си вземете по-екстравагантен домашен любимец и се чудите какъв точно да е? Папагал, естествено!

С този екзотичен избор идват и доста въпроси, като например:

Знам ли достатъчно за тези птици?
Дали някога ще проговори?
Как трябва да се грижа за него?
Има ли нужда от ваксини?

Нашата цел е да хвърлим малко повече светлина за видовете папагали, подходящи за домашни любимци както и насоки за тяхното отглеждане.

Видове папагали

В природата се срещат разнообразни видове папагали, но ние ще се спрем на най-разпространените видове по нашите ширини.

Папагал Жако

Тяхното оперение е сиво, като този цвят варира в различни нюанси. Кралското жако е с бяло оперение около очите, черен клюн и притежава червена опашка. Достига до дължина от 33 см и до 600 грама.

Вълнист папагал

Обикновено дълъг до 18 см и с тегло до 40 грама, най-често има светлозелено или светлосиньо тяло, а покривните му пера са на черни ивици. Сменят оперението си на 3-4 месечна възраст.

Папагал Корела

Има една отличителна черта и тя е гребенът. Той се изправя вертикално, когато птицата е развълнувана или пък изплашена. В доста голям процент от случаите опашките на корелите достигат дължина наполовина на тялото им. Дължината на самите папагали достига 33 см. Дивият вид корела има основно сиво оперение с бели черти, ясно изразени на перата им.

Все по-често в домашни условия откриваме и други видове папагали като какаду, амазона, розела, сенегалски папагал, а също така и папагалите от рода ара.

Всички папагали ли говорят?

Папагалите се смятат за доста интелигентни птици. Те също така имат строга индивидуалност и много рядко можем да дадем пример с качество на папагал и да кажем, че е общоприето за още няколко породи. Естествено, най-често задаваният въпрос е, дали всички папагали имат възможността да говорят или това се отнася само за някои видове.

Отговорът на този въпрос е, че всички видове папагали имат заложби да възпроизвеждат думи и звуци досущ като човешките, но това дали дадена птица ще проговори или не, е строго индивидуално. Смята се, че при отделните видове тази способност е различно проявена.

В най-малко от случаите породата корела развива способността да говори.
Това е така поради специфичните им гласни струни, които са известни с високи честоти и са твърде фалцетни. Голяма е вероятността обаче, тези видове да говорят не по-малко от своите по-големи братя и сестри, само че, на нас ни е трудно да чуем тези звуци, защото не са възпроизведени като човешка реч. Това, че не разбираме, когато говорят, не ги прави по-малко търсени за домашни любимци, напротив.

Вълнистите папагали са много добри във възпроизводството на човешка реч, но най-добрите са папагалите жако. Те още носят името Африкански сив папагал, но и при тези представители на птиците проговарянето е строго индивидуално. Това, дали даден папагал ще проговори, много зависи първо от неговата индивидуалност и второ от това, в каква среда живее и се развива. Оттук следва и изводът, че колкото повече ги обгрижваме,,прекарваме време с тях и им отделяме нужното внимание, толкова по-голяма е вероятността те да ни  проговорят.

Здравни грижи за папагала

Папагалите НЕ подлежат на имунизация като кучетата и котките!
У нас е по-трудно да се намери добра, специализирана и сигурна помощ за нашите папагали. За да имаме здрав и щастлив домашен любимец трябва да се погрижим да не му липсва нищо от страна на витамини, минерали и различни микроелементи, нужни за неговото развитие, които можем да му набавим чрез храната.

Хранене на папагала

Разнообразното хранене на папагалите помага за развитието на здрав индивид.

Счита се, че големите и средни птици трябва да приемат предимно пресни зеленчуци и плодове, което е 70% от техния ежедневен прием на храна.

На второ място, но не и по-важност са пелетите. Това са пресовани, концентрирани храни, които у нас не са толкова разпространени.

Можем да си позволяваме да им поднасяме от нашата човешка храна, стига това да не са тлъсти и трудно смилаеми храни, както и такива със силни подправки.

Суровите ядки също са препоръчителна храна за доброто развитие на нашият домашен любимец.

На последно място нареждаме слънчогледовите семки и най-различните видове зърнени смеси. Голямата грешка е, изхранването да се състои само от слънчогледови семки. Безспорно това е най-лесният и удобен начин за отглеждане на папагал, но за предпочитане са зърнените смески.

Не бива да забравяме, че зърнените продукти са пълни с мазнини, а за птици, които предимно биват отглеждани в клетки, това може да бъде вредно. Голям процент от тях страдат от затлъстяване, с което идват и доста други последици. Доста вероятно е такива птици да заболеят от нещо, но дори това да не се случи, те започват да дремят по цял ден, мързелувайки, изглеждайки нещастни. А кой би искал да вижда домашния си любимец нещастен или болен?

Подходящата клетка за папагал

Оптималната клетка за вашия папагал е с размери 120/50/110 см. Тя трябва да бъде поставена на подходящо място в апартамента – далеч от вредните лъчи на телевизора, на добре осветено място. Хубаво е да не бъде поставяна на течение, за да не настине птицата. Най-добре е клетката да бъде използвана само за хранене и спане, а в останалото време папагалът да може да лети свободно. Така се избягва затлъстяване, пък и тези пернати същества също са доста любознателни и е важно да комуникират максимално дълго време с вас.

Клетката на по-големите видове папагали трябва да отговаря на размера на разперените крила на птицата. Вътре е хубаво да има не повече от 3 или 4 пръчки за кацане, направени от мека дървесина (липа, върба и др.). Задължително трябва да поставите огледало в клетката на папагала, ако отглеждате само него във въпросната клетка, за да избегнете самота. Хубаво е клетката да бъде почиствана всеки ден, а дъното и да бъде покрито със сух пясък.

Папагалите и опасностите в дома ни

Тефлонът се смята за най-честия причинител на смърт на папагалите в домовете на хората. От най-разпространените опасности са и авокадото (тъй като е отровно за тях), зърната кафе, филодендроните, почистващите препарати, както и алкохолът. Ароматните пръчици, пръскащите ароматизатори и други подобни, също са в този списък.

Изключително вреден е цигареният дим за папагалите, като ако избягването му е невъзможно, то поне е хубаво помещението да бъде проветрявано често, като трябва да бъдете внимателни, да не простудите птицата.

Подходящи условия за отглеждане на папагал

При по-голямата част от птичия свят, гризането на различни неща е повече от необходимост. Твърде вероятно е, ако папагалът ни се окаже извън клетката, това да бъде сериозен проблем за нашите мебели или пък да нарани самият себе си, и в най-лошия случай да причини смъртта си.

От голямо значение за папагалите е средата, в която биват отглеждани, за да разгърнат пълния потенциал на качествата си. Обичат да се забавляват като малките деца, неслучайно е и твърдението, че папагалът жако в своето емоционално развитие стига 3 годишно дете, а в интелектуалното си – 5 годишно.

Нужно е да осигуряваме на папагалите умствено и физическо стимулиране, за да избегнем агресивно поведение за в бъдеще и ред други нежелани поведенчески реакции. В дома ни трябва да има играчки, подходящи за папагал, за да се занимава с разнообразна дейност, особено когато отсъстваме.

Най-простичкият пример, който бихме могли да дадем е откъсната клонка от дърво, по възможност прясна и расла далеч от оживени пътища, като НЕ е препоръчително използването на клонки от череши, дъб и кедър.

Отглеждането на папагал, като домашен любимец, не е лесна работа! Но въпреки всичко, напълно постижимо. Самата връзка, която се създава между стопанин и папагал носи двустранно удовлетворение. Това какъв домашен любимец ще създадете зависи изцяло от Вас.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина