fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Могат ли кучетата да страдат от сезонни алергии като хората? Колко често кучето има сезонни алергии?

Да – кучетата могат да страдат от сезонни алергии точно както хората. Кучетата могат да бъдат алергични към трева, цветен прашец, дори неща като прах и складови акари!

Кои са някои от често срещаните симптоми на сезонни алергии при кучета?

Най-често срещаният симптом на сезонни алергии е сърбежът – той може да бъде навсякъде от лицето, до ушите, краката, корема или дори по гърба. Обикновено сърбежът е свързан с това къде кучето ви влиза в контакт с алергена – например, ако кучето ви ходи през тревата, краката може да го сърбят, но ако кучето ви се търкаля в тревата, може да го сърби навсякъде. Също така е много често срещано, вторичните инфекции да се наблюдават със сърбеж. Това е така, защото сърбежът травмира кожата, а алергиите отслабват кожната бариера, което прави много по-лесно за бактериите или дрождите да се задържат.

По-рядко срещаните симптоми на сезонни алергии при кучета могат да включват воднисто-червени очи, кашлица, кихане, секреция от носа и дори стомашно-чревни признаци като повръщане или редки изпражнения. Сълзенето на очите и кашлица могат да се появят при аерозолни алергени и стомашно-чревни признаци. Могат да се появят, ако кучето погълне алерген от околната среда (напр. вашето алергично към трева куче, яде трева). Обикновено сезонните алергени „идват и си отиват“, когато растенията цъфтят или се отделят в околната среда, но в зависимост от растението или към какво вашето куче е алергично в околната среда (напр. прах и/или пърхот), те могат да се появят през цялата година.

Как собствениците на кучета могат да облекчат тези симптоми, така че кучето им да се чувства по-добре?

Първото нещо, което трябва да направите, разбира се, е да говорите с вашия ветеринарен лекар. Важно е да изключите други причини за заболяване, различни от алергии, преди да опитате каквото и да е лечение или стратегия за управление у дома. Има много заболявания, които могат да причинят сърбеж – външните паразити са най-често срещаните. Никой не иска случайно да причини вреда, защото не е получил точна диагноза, за да започне. Добавки като масло от сьомга и бирена мая могат да насърчат здрава кожа и козина, което може да намали проблеми като линеене и сърбеж.

Освен това, в зависимост от тежестта на симптомите, домашните терапии може да не са ефективни. При дълбоки кожни инфекции локалните терапии често не могат да проникнат достатъчно дълбоко, за да лекуват действително състоянието, поради което трябва да се използват системни терапии. Ако имате куче, което изглежда има сърбяща кожа, къпането с хидратиращ шампоан без аромат и използването на балсам без аромат след това, за овлажняване на кожата, може да бъде от полза.

Как можете да разберете дали вашето куче има сезонни алергии или хранителна алергия?

Единственият начин наистина да разберете дали това е хранителна алергия или алергия към околната среда е като направите тест за елиминиране на храни под наблюдението на вашия ветеринарен лекар. Понякога сезонността на сърбежа може да ви даде представа за това какво може да е, но ако предлагате разнообразие от лакомства или редуващи се храни, вероятно ще бъде невъзможно да разберете без истински опит за елиминиране на храната.

Какво е имунотерапията?

Имунотерапията обикновено се извършва от нает ветеринарен дерматолог, който тества вашето куче за какви алергии към околната среда има. След това те създават специален „антиген“ за вашето куче, който се състои от малки количества от алергените на вашето куче. Това се прилага редовно под формата на инжекции или през устата. Ако по някаква причина решите да не провеждате имунотерапия, има много начини за справяне със сезонните алергии. Единият е да се ограничи излагането на алергени. Това може да стане, като къпете кучето си често, избърсвате го с вода всеки ден или дори два пъти дневно и като избягвате зони с високи алергени.

Добавки като рибено масло и пробиотици укрепват кожната бариера. Когато обмисляте дали добавките са добър избор за вашия домашен любимец, говорете с вашия ветеринарен лекар. Всеки домашен любимец е различен и не всички домашни любимци ще се справят добре с всички добавки. Уверете се, че хранителната диета, която е пълноценна и балансирана, и отговаря на всички хранителни нужди на вашето куче, също е изключително важна. Витамини, минерали, незаменими мастни киселини и незаменими аминокиселини играят роля за цялостното здраве и функция на кожата.

Ако имате куче с алергии, горещо препоръчваме да говорите с ветеринарен дерматолог, за да ви помогне да се справите със ситуацията. Те ще имат най-много познания, за да ви помогнат в тази ситуация и ще знаят точно какви възможности има. Друга чудесна възможност е ветеринарен диетолог, който да ви помогне да създадете диета, която е специално формулирана, за да помогне с алергиите на вашето куче и управлението им. И накрая, допълнителна възможност за помощ с възможни билкови и алтернативни терапии би била да говорите с интегриращ ветеринарен лекар.

Благодарим ви за вниманието, очаквайте нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Разгледайте и другите ни блог статии тук.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина