fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Като родител на котка може да сте запознати с дебата за мократа храна срещу сухата храна. Всеки има свои собствени мисли за това кой вариант е по-добър и противоречивите мнения могат да затруднят определянето кое е правилното за вашата котка. Най-добрият начин да разберете кой е подходящ за вашата котка е да знаете плюсовете и минусите на мократа и сухата храна и как те могат да повлияят на диетата на вашата котка.
Първо и най-важно, родителите на котки трябва да признаят, че котките са месоядни животни, което означава, че е от съществено значение да получават протеини от източник на месо. Особено важно е вашата котка да има диета с високо съдържание на незаменими аминокиселини като таурин, който може да се намери в мускулното месо на повечето протеини.

Мокра храна: предимства и недостатъци

Мократа котешка храна е страхотна, защото основната съставка на повечето мокри храни е източник на месо като пилешко, риба и говеждо. Това го прави отличен източник на таурин, който, както беше отбелязано по-рано, е основна аминокиселина за здравословна котешка диета. Мократа храна също така съдържа по-висок процент вода от сухата храна, при 78% средно водно съдържание. Като такава диета, която съдържа мокра котешка храна, има предимството да поддържа вашата котка хидратирана с допълнително съдържание на влага, което намалява рисковете за здравето, свързани с дехидратация, като запек, кристали в урината (и инфекции на пикочните пътища и проблеми като цяло), и хронична бъбречна недостатъчност.
Въпреки че има предимства, свързани с мократа храна, тя има своите недостатъци. Мокрите храни обикновено са по-скъпи, което може да бъде възпиращо за родителите на котки с ограничен бюджет. Когато вземете предвид по-краткия срок на годност на повечето мокри храни във връзка с това колко порции да я храните всеки ден или домакинство с няколко котки, цената на мократа храна може да се увеличи доста бързо. Котешките родители също трябва да решат дали отворена консерва с котешка храна в хладилника ще бъде притеснителна, тъй като това е единственият начин да не се развали, след като консервата е отворена.

Суха храна: предимства и недостатъци

За разлика от мократа храна, сухата храна има предимството да остава свежа много по-дълго, като същевременно е по-рентабилна за повечето родители на котки. Сухата храна също е с по-висока енергийна плътност, което улеснява котките да получат калориите, необходими за поддържане на здравословна диета. Това обаче може да бъде и недостатък.

Когато мократа храна има средно водно съдържание от 78%, сухата храна е средно само 10%. При такова ниско съдържание на вода, приемът на вода от котки, които са на диета със суха храна, трябва да се наблюдава, за да сте сигурни, че остават хидратирани. Предполага се, че тя трябва да консумира поне една чаша вода на всеки десет килограма водно тегло. Въпреки постоянното пълнене на съда с вода, някои котки могат да бъдат придирчиви към водата и да не пият толкова, колкото трябва. Ако срещнете този проблем, някои ветеринарни лекари предлагат да я поставите върху чешма, за да я насърчите да пие.

Родителите на котки също трябва да обърнат голямо внимание на това колко храна тя получава през деня, тъй като котките на диета със суха храна имат по-голяма склонност към наднормено тегло. Това се дължи до голяма степен на онези високи калории, споменати по-рано, както и на повечето сухи храни с по-високо съдържание на въглехидрати от мокрите храни. Въпреки че повечето сухи храни имат по-високо съдържание на въглехидрати, те също са склонни да бъдат с по-ниско съдържание на протеини, така че котките са склонни към преяждане, когато имат възможност да консумират от храната си през целия ден.

И така, с какво трябва да храните котката си?

И сухата, и мократа храна имат своите предимства, но е трудно да се каже коя е по-добра за вашата котка, защото зависи от няколко фактора. Един от основните решаващи фактори са предпочитанията на вашата котка, които ще играят голяма роля в това с какво ще изберете да я храните. Ако тя откаже да яде определена храна, малко вероятно е да искате да продължите да купувате този вид, марка или вкус.

След това родителите на котки трябва да имат предвид цялостното й здраве. Котките с лоши зъби поради напреднала възраст са по-добре с храна, специално предназначена за тях, която се предлага както в мокра, така и в суха версия. Но отново, това зависи от това какъв бюджет имате. Ако можете да си позволите само едно над друго, може би е по-добре да купите сухата храна и да я размекнете с малко вода. В по-голямата си част храните, препоръчани от вашия ветеринарен лекар за здравословни проблеми като проблеми с храносмилането, алергии или проблеми с бъбреците, се предлагат както в мокра, така и в суха версия.

И накрая, бюджетът може да има огромно влияние върху това, с какво родителите на котки решават да нахранят котката си. Наличието на ограничен бюджет може да бъде стресиращо, особено когато трябва да вземете решение за нещо толкова сериозно като това с какво да я нахраните. Като се има предвид това, за родителите на котки е важно да обърнат внимание на съставките, изброени в котешката храна, и да разберат, че по-висококачествените съставки ще струват повече. По-евтините храни за котки обикновено съдържат пълнители, което ги прави много по-малко хранителни в сравнение с по-скъпите храни за котки.

Качеството на съставките става особено важно, ако вашата котка има хранителна алергия. Най-често срещаната хранителна алергия сред котките е непоносимост към зърнени храни. Добрата новина е, че има няколко марки, които предлагат беззърнени разновидности на котешка храна, както в мокри, така и в сухи варианти.

Разбираемо е, ако родител на котка не е в състояние да похарчи астрономическа сума пари за котешка храна всеки месец, но храненето й с висококачествени съставки предлага много предимства и може да помогне за предотвратяване на бъдещи здравословни проблеми, които биха причинили високи ветеринарни сметки.

Благодарим ви за вниманието, очаквайте нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Разгледайте и другите ни блог статии тук.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина