fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Дори и не подозирахме, че има толкова много растения, които могат да навредят сериозно на котето или кучето, ако погълнат дори съвсем малка част от тях.

Всеки от нас е намирал съборена саксия, изровена пръст или нагризани листенца,който нашите палавници обожават защото им помагат за храносмилането. По голяма част от растенията в дома ни не са опасни,но има и такива растения, които са опасни отрови и могат да предизвикат сериозни последици за животните .

Ето защо в тази статия подбрахме част от най-често срещаните растения, които крият опасност за котето, но в никакъв случай не се изчерпваме само с тях.

Котето е любопитно животно и всеки собственик на този любимец, трябва да си признае, че със сигурност поне веднъж е попадал в ситуация, при която не знае защо неговото коте постъпва така. То обожава да изследва заобикалящата го среда и домашните растения се явяват буквално обект на повишено внимание, защото:

  • С тях може да се играе
  • Могат да се опитат на вкус
  • А могат и да бъдат съборени  от перваза, да се  търкалят  по пода и да бъдат обект на игра с часове.
  • Това е просто детска площадка, разпиления пясък, всичките търкалящи се камъчета, стебло за надраскване и забиване на ноктите. Плодове, листа, стъбла, сок, прекрасни остри листенца за дъвкане. Все забавни неща според едно коте.

Но отговорният стопанин трябва да знае, че с това шега не бива и да държи далеч от полезрението на котето ето тези растения:

1. Азалия

Прекрасно цвете, което краси почти всеки прозорец и радва очите. Но за котето това е много токсично растение. Съвсем малка част от това цвете може да причини тежко отравяне. В листата му се съдържа отровно вещество, което попаднало в организма на котето поразява централната нервна система, предизвиква повръщане, раздразнени черва и диария, понякога парализира крачетата и отслабва сърдечната дейност. Оказва се че колкото красиво, толкова и отровно.

2. Антуриум

Тропическо растение, което може да бъде разкъсано благодарение на красивия си и дълъг цъфтеж.При котките причинява слюноотделяне, храносмилателни смущения, диария, повръщане, кървене, проблеми с дишането и преглъщането. Нищо особено успокояващо за това растение, което е силно токсично при контакт или поглъщане.

3. Алое вера

На кой да му мине през ум, че това растение ще е отровно. Но факт – съдържащият се в него алоин го прави отровно за котето. Иначе всички знаем колко полезно е то за хората и за животните, но ако по някаква причина вашето коте разкъса горната обвивка на растението и алоин попадне в стомаха на котето, а дори и на кучето, може да причини повръщане, диария и други здравословни проблеми. Трябва много да внимаваме, ако отглеждаме алое вера вкъщи.

4. Бегония

Красиво цвете, което обаче крие опасности за котката. Токсичните съставки се съдържат в грудката  на растението. А котето обича да рови в саксиите и така ако погълне част от коренчето може да получи силно раздразнение на устната лигавица. Токсините в бегония действат изгарящо, повишава се слюнкоотделянето и животинчето ще преглъща много трудно.

5. Дифенбахия

И дифенбахията влиза в нашия списък. Смятаме че се среща в почти всеки дом и ако котето се заиграе с нея, може да си причини доста неприятности. Токсичния химикал, който дифенбахията съдържа, може да раздразни стомаха, да повиши слюнкоотделянето и да причини повръщане.

6. Дървото на живота

Не е ясно защо, но това красиво растение е отровно за котето. Ако бъде погълната част от него може да предизвика стомашно разстройство, нарушено равновесие и понижаване на сърдечния ритъм. Красиво растение, но нека стои по-далеч от домашния любимец.

7. Лилии

Лилиите могат да причинят отравяне на котето. Всички части на растението са токсични (дори и цветния прашец). Първите видими симптоми са повръщане и липса на апетит. Ако не се реагира бързо може да последват много по-сериозни проблеми . Ако не ви е скъп подарък, по-добре не отглеждайте това цвете вкъщи или го дръжте на безопасно за котето място.

8. Трилистник

Към трилистника като че ли подхождаме с малко повече внимание по принцип, защото сокът в листата на това растение е отровен и за хората. Ако котето погълне част от този сок ще се стигне до повръщане (понякога с кръв), загуба на апетит и други странични реакций.Трябва да бъдем много внимателни и да ограничим достъпа на котето до това растение.

9. Филодендрон 

Това растение е често срещано в домовете ни. Отглежда се лесно и може би за това е предпочитано от много любители на цветята. Но ако имате коте трябва да знаете, че то е отровно за него. Ако си играе с неговите листа и ги сдъвче, може да получи раздразнение на устата, езика и да се стигне до повръщане и затруднено преглъщане.

10. Циклама

Отново едно често срещано в саксите у дома цвете се оказва отровно за котето. Особено грудките. За нещастие те са и много привлекателни и любопитната котка може да ги изрови. Но това би било много опасно, защото те съдържат отровно вещество, което ще причини проблеми с дишането и със сърцето.

Пролетните цветя също крият опасност за котето

Както споменахме в началото опасните растения са много. Ние избрахме само част от тях. Но списъкът включва и някои пролетни цветя като зюмбюли, нарциси и лалета. От градинските растения опасни са също гладиолите, момина сълза, хризантемите, карамфилите. Бръшляна и олеаднъра, познат още като зукум, е един от най-токсичните храсти за котки. Необходими са само 2-3 листа, за да убиете куче… Всъщност, поглъщането на листа може да причини сърдечен арест или парализа на дихателните мускули.

Как да държа котката си далеч от растенията?

Дори ако вашите растения не са отровни, може да не искате котката ви да дойде и да ги развали. Трябва да бъдете умни, за да държите палавника далеч.

Следете за свободния достъп на животинчето до питейна вода. Понякога то дъвче листата, за да утоли жажда, ако сте забравили да смените неговата вода с прясна, то направете го незабавно.

Разбира се при възможност поставете саксиите на недостъпно за него място.

За да бъдете една стъпка пред него можете да използвате коча билка /катнип/.

Тази трева привлича вашата котка, и по този начин вие може да е насочите към местата на които вие желаете тя да играе и да се забавлява или да наточи своите нокти,като по този начин  ще я накарате да  загуби интерес към саксийте с  растения.

Още един съвет: цитрусови плодове или лек цитрусов аромат от масла, също могат да откажат вашия приятел от идеята. Поставете пилинг в подножието на вашето растение. Котката ви се страхува от тази миризма и ще сигнализира за своето недоволство, като отстъпи назад. Няма съмнение, че вече няма да слага лапи там!

Използвайте спрей за отблъскване, който също може да отучи вашия любимец от вредните навици.

Най-безопасно би било, ако не отглеждате такива цветя. Факт е, че повечето от токсичните за домашните любимци растения са токсични и за малките деца. Така че не рискувайте.

На финала ще обърнем внимание на следното:

Ако забележите нагризано растение или разровена саксия, или забележите странно поведение в котето, нетипични за него деиствия, то НЕЗАБАВНО СЕ СВЪРЖЕТЕ С ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР. По-доре фалшива тревога, отколкото закъсняла помощ.

Бързата реакция може да спаси живота на животинчето.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина