fbpx
0
Няма продукти в количката

       

Как да спрем кучетата да линеят: 7 практически съвета за контролиране на кучешката козина във вашия дом

Ако кучето ви “разнася” козината по мебелите, прочетете за някои страхотни съвети за намаляване на отделянето на куче и за поддържане на космите под контрол. Колкото и да обичаме нашите кучета, носенето на слой от тяхната козина не е начинът, по който избираме да обявим статута си на родител на куче!

Защо кучето ми линее толкова много?


Линенето на кучета е нормално и здравословно. Когато кучетата линеят, това помага да поддържат кожата и козината им здрави. Козината на вашето куче играе важна роля в регулирането на телесната му температура. Тя осигурява изолация, която им помага да са по-топли през зимата и по-хладни през лятото. Проливането също така предпазва кожата на вашето куче от екстремни температури, увреждане от слънцето и вода.

Падането на козината на кучето е част от естествения цикъл на растеж. Когато козината на вашето куче спре да расте, тя пада, за да освободи място за нов растеж. Въпреки това, има редица фактори, които могат да причинят прекомерно отделяне.

1.Възраст
Повечето кученца губят „бебешкото си палто“, когато са на възраст между 4 и 6 месеца. Това прави място за новото им палто за възрастни.

2.Стрес
Безпокойството и стресът могат да накарат козината на вашето куче да пада повече от обикновено. Възможните стресови събития включват:

Заболяване (като гъбична или паразитна инфекция)

Хирургия

Посещение при ветеринарен лекар или фризьор

Пътуване

Добавяне или загуба на член на семейството (човек или животно)

Отделяне от семейството

Шумове

3.Времето на годината
Много кучета имат по-дебела козина, за да се подготвят за студено време и след това тя опада, когато стане по-топло. Кучетата с двойна козина са склонни да губят подкосъм през пролетта и есента.

4.Порода
Някои породи кучета линеят повече от други. Като например:

Санбернар

Чау-чау

Акита

Сибирско хъски

Голдън Ретривър

Немска овчарка

Лабрадор Ретривър

Аляски маламут

Мопс

Померан

Далматинец

Най-общо казано, породите с двойна козина са склонни да линеят най-много.

Мога ли да предотвратя линеенето на кучето си?


Не, не можете да спрете кучето си да линее. Ако все още не сте се сдобили със собствен кучешки приятел и страдате от алергии, знайте, че алергиите често произтичат от пърхота по козината на кучето, а не от самата козина. Въпреки че няма наистина хипоалергенни кучета, някои породи линеят по-малко и може да са по-подходящи за страдащите от алергия.

Други породи, които са склонни да линеят по-малко, включват Ши-тцу, Малтийски и Йоркширски териер. Кученцата от смесени породи с доминиращи гени на изброените по-горе породи също са склонни да линеят по-малко, но може да се нуждаят от повече грижа.

Как да намалите или управлявате прекомерното линеене на вашето куче?

Въпреки, че не можете напълно да спрете отделянето на козина на кучето си, може да успеете да го намалите значително.

1.Здравословна диета
Диета, богата на омега-3 мастни киселини и протеини, е от съществено значение за здравето на кожата и козината на вашето куче. Здравата козина е по-малко вероятно да линее ненужно. Въпреки, че много храни за кучета включват омега-3 в тях, трябва да сте сигурни, че не е силно преработена. Много марки гранули се нагряват до високи температури, които са вредни за тези добри мазнини и ги правят по-малко полезни.

Нискокачествена кучешка храна или кучешка храна, съдържаща съставки, към които вашето куче е алергично, също може да причини загуба на козина. Хранителните алергии също могат да доведат до загуба на козина и дразнене, и възпаление на кожата.

2.Правилната добавка
Въпреки, че храненето на вашето куче със здравословна диета е добро начало, то все още не винаги получава всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да поддържа здрава козина.

3.Редовно къпане


Въпреки, че прекаленото къпане на вашето куче може да раздразни естествените масла по кожата и козината му, важно е редовно да отмивате замърсяванията и дразнителите. Къпането също помага за контролиране на прекомерното линеене и премахва всяка разпусната козина, която иначе може да се окаже на дивана ви.

Бихте могли да заведете кучето си на фризьор за къпане, но ако предпочитате да го направите сами, хубавият шампоан ще улесни много работата ви.

4.Използвайте правилната четка
Между баните редовното разресване също ще ви помогне да премахнете разхлабената козина, преди да се разхвърчи из къщата ви. И като допълнителен бонус, четкането може да бъде чудесен начин да прекарате известно време в общуване с вашето куче. Има няколко вида четки: четка с косъм, четка за плъзгане и четка с телена игла. Можете да използвате и гребени за късокосмести кучета.

Чифт ръкавици също е чудесен вариант, особено ако имате кученце с по-къса козина. Ръкавиците нежно ще срешат вашето куче, докато го галите. Той може дори да не осъзнае, че го четкате. Ако вашето куче има къса козина, може да откриете, че трябва да го разресвате само няколко пъти седмично. Но за кучета с по-дълга козина, ежедневното разресване ще допринесе много за намаляване на отделянето, както и за запазване на козината им от сплъстяване и заплитане.

Кученцата с по-дълга коса или двойна козина се нуждаят от четки за кучета, предназначени за техния тип коса. Гребло за подстригване ще разплете до подкосъм и ще предотврати сплъстяване. Той също така ще хване и премахне всички разхлабени косми. Кученцата с по-дълъг косъм или двойна козина се нуждаят от четка с косъм или гладка четка, предназначена за техния тип козина. Гребло за подстригване ще разплете до подкосъма и ще предотврати сплъстяване. Освен това ще улови и премахне разпуснатата козина.

Острието за линеене е друга страхотна четка за кучета със средна или дълга козина. Той ще премахне пуснатите косми от външната козина, което помага за намаляване на прекомерното окапване и насърчава по-лъскава козина.

5.Намалете стреса
Дори кучета, които не са склонни към линеене, могат да линеят много, когато са подложени на стрес, независимо дали става въпрос за остър краткотраен стрес или дългосрочен стрес. Други кучета може да отделят повече, когато са подложени на стрес от шум, раздяла или при ветеринар или фризьор. Разбира се, не винаги можете да избегнете тези ситуации, но даването на правилните инструменти на вашето куче за поддържане на психическото му благополучие и намаляване на тревожността може да помогне за предотвратяване на прекомерното отделяне. Да не говорим, че помагането на вашето куче при тревожност е важно за цялостното му здраве и щастие.

6.Поддържайте кучето си хидратирано


Сухата кожа може да доведе до слаби космени фоликули, които няма да запазят здрава козината. Уверете се, че кучето ви винаги има достъп до много прясна вода, особено ако кучето ви яде гранули, тъй като те много изсушават.

7.Посетете вашия ветеринарен лекар
Докато повечето линеене е нормално, линеене, причинено от паразити, инфекции, гъбички или силно безпокойство, трябва да бъде оценено от ветеринарен лекар. Освен това някои кучета страдат от алергии, които причиняват загуба на козина поради прекомерен сърбеж.

Благодарим ви за вниманието, очаквайте нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Разгледайте и другите ни блог статии тук.

0
    0
    Вашата количка!
    Вашата количка е празна!Върни се в магазина